Voor jongeren die opgroeien in deze tijd is iedereen gelijkwaardig en verwachten ze van de maatschappij daar ruimte voor te bieden. Maar als je verder doorvraagt zijn er toch nog wel wat stereotypen de ronde te doen. Zo moet een jongen nog steeds een meisje vragen en niet andersom. Niet omdat een meisje het niet mag, maar ‘gewoon omdat het zo hoort’. Ook de uitspraak ‘echte mannen huilen niet’ wordt door veel jongeren herkend.

Corien Rietberg schreef voor editie 29 van de Ideaz  een artikel met praktische tips om in gesprek te gaan met jongeren over stereotypen en seksisme. Lees het artikel hier.


Blog door Corien Rietberg

In de Protestantse Gemeente Boskoop draait sinds begin 2022 een Samen Jong-werkgroep. De eerste ervaringen zijn overwegend positief. Lees hier het artikel van Jan-Peter Molenaar dat hij voor het themanummer over Samen Jong voor Ouderlingenblad schreef (nr 1144-februari2023).
Het lijkt een open deur. ‘We hebben toch van alles voor jongeren en gezinnen georganiseerd? Ze hebben mogelijkheden, ze doen mee, we staan er voor open, ze zijn welkom hoor.’ Dit soort reacties horen we vaak. Toch is er een verschil tussen wat beloofd wordt, en […]
Veel gemeenten zien het belang van catechese, maar worstelen met de uitvoering daarvan. Het is lastig om vrijwilligers te vinden, jongeren die het als moeten ervaren en daardoor niet enthousiast zijn. Er ontstaat een vicieuze cirkel want als jongeren niet enthousiast zijn doet dat wat met […]