Persbericht: ‘Nieuw initiatief voor christelijk jeugdwerk’

Gouda – Vanaf januari is een nieuwe beweging voor het christelijk jeugdwerk in Nederland gestart. Met een platform voor jeugdwerkers willen de initiatiefnemers de professionals in de kerk ondersteunen en aansluiten bij een meer flexibeler inzet in het jeugdwerk. Zowel gemeenten als de jeugdwerkers kunnen bij Jeugdwerk.info terecht voor advies en begeleiding.

Omdat ze het waard zijn
Het idee voor jeugdwerk.info ontstond toen duidelijk werd dat het inzetten van lokale jeugdwerkers door fiscale regelgeving problematisch werd. Landelijke jongerenorganisaties hebben steeds meer moeite met het inzetten van professionals door contractverplichtingen. Lokale gemeenten die een jeugdwerker zelf in dienst nemen kiezen helaas vaak voor korte contracten zonder meerjarig perspectief. Het gevolg is dat de continuïteit ontbreekt in het jeugdwerk en dat capabele jeugdwerkers ander werk moeten zoeken met meer perspectief.
Naast de beperkingen door wet en regelgeving wordt de inzet van jeugdwerkers, veelal HBO geschoolde professionals, nog te vaak gezien als vrijwilligerswerk. Werken in Gods koninkrijk wordt al snel pro-deo terwijl de meerwaarde en de impact van een goede jeugdwerker breed gedragen wordt. Naast kwaliteit door professionals pleit Jeugdwerk.info ook voor structurele aandacht voor het jeugdwerk: ‘Durf een koers uit te zetten voor de lange termijn en investeer in een nieuwe generatie gelovigen’.

Aanvullend en flexibel
Uitgangspunt voor Jeugdwerk.info is dat het aanvullend moet zijn op alle mooie dingen die al gebeuren in het jeugdwerk. Initiatiefnemer Wout Schonewille: ‘We zien dat er behoefte is aan meer flexibele inzet van jeugdwerkers en dat lukt vaak niet vanuit een organisatie. Jeugdwerkers die als één-pitters werken zijn kwetsbaar en verschralen snel doordat er te weinig interactie is met collega’s. Daarom bieden we een netwerk voor het delen van kennis en ervaringen en verzorgen we faciliteiten die freelancers ondersteunen’.
Christelijke gemeenschappen die op zoek zijn naar professionals kunnen bij Jeugdwerk.info terecht voor instructie, begeleiding en advies. Zowel incidenteel maar juist ook structureel voor de werkbegeleiding van de professionele jeugdwerkers die een gemeente werken.

Initiatief en team
Jeugdwerk.info is een initiatief van Wout Schonewille die als jeugdwerk expert gewerkt heeft als hoofd Kenniscentrum bij de HGJB, Coördinator bij STEP in Gouda en als docent jeugdwerk op de Wittenberg. Deze ervaring heeft hij verdiept door de master Jeugdstudies. Deze combinatie van ervaring en kennis wil hij graag inzetten voor het jeugdwerk in de gemeenten. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met een aantal ervaren jeugdwerkers om samen het team te vormen van Jeugdwerk.info omdat een breed draagvlak en gezamenlijke investering nodig is in het jeugdwerk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie